Treatment by acupuncture
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een duizenden jaar oude geneeswijze, die haar wortels vindt in het taoïsme. Het beschouwt de mens als een eenheid van lichaam en geest, onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving (de zogenaamde holistische benadering). Vanuit dit perspectief is ziekte geen op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in de energiehuishouding. Acupunctuur vergroot je weerstand, vermindert pijn en werkt diep in op jouw lichamelijke en geestelijke conditie.
Een acupunctuur behandeling heeft als doel om op een veilige en natuurlijke manier de balans te herstellen. Dit gebeurt door het plaatsen van kleine acupunctuurnaalden in energiebanen (meridianen) die in jouw lichaam lopen. Omdat met acupunctuur de oorzaak van een klacht wordt behandeld, hebben de behandelingen vaak een langdurig of blijvend effect.
Hoe werkt acupunctuur?
Het concept Energie (Qi) staat centraal binnen de acupunctuur en de Chinese geneeskunde. In ons lichaam stroomt Energie samen met Bloed (Xue) door een netwerk van energiebanen, de zogenoemde meridianen. Deze zijn verbonden met verschillende structuren in ons lichaam, zoals organen en weefsels. Op de meridianen liggen in totaal 365 hoofd acupunctuurpunten. Door deze acupunctuurpunten aan te prikken, komt Energie en Bloed in beweging. Op deze manier kan een blokkade in de energiehuishouding opgeheven worden.
Hoe ontstaat een verstoring in de energiehuishouding? Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke factoren, operaties, blessures, voeding, medicijngebruik, klimaat, emoties of infecties.